Letitia Brunst

“Ik ben “landscaper”. Vanuit mijn ziel geef ik vorm aan mijn leven, in verbinding met de aarde”. Aldus Letitia Brunst (1950). Letitia is geboren en getogen in Paramaribo, Suriname. Al op jonge leeftijd blijkt Titia een bijzonder mens te zijn. Ze is een sensitief kind, intuïtief. Kan mensen lezen, klein als ze is.

Titia is leergierig en heeft een onverzadigbare behoefte te leren. Leren op school, leren door studie, leren van mensen, leren van het leven. Als ze gaat studeren aan het Nola Hatterman, krijgt haar ambitie kunstenaar te worden vaste vorm.

Letitia en Suriname hebben een grote parallel. In 1975, nog voor de onafhankelijkheid, verhuist  ze naar Nederland. Titia is inmiddels moeder geworden van drie zonen, welke ze zelfstandig opvoedt. Zelfstandig is een sleutelwoord in haar leven. Srefidensi. Een verlangen dat zij heeft, een verlangen dat Suriname heeft. Zelfstandigheid als vrouw, zelfstandigheid als land. Srefidensi is dan ook de naam van de kunstgalerie die ze bestiert vanaf 1983. Het zou niet anders kunnen.

“Kunst is niet elitair”, zegt Letitia, die zichzelf overigens met trots een zwarte vrouw noemt. Een negerin. Op artistiek gebied zoekt ze haar natuurlijke oorsprong, en die is geworteld in Afrika. Ze heeft een groot besef van afkomst. Eigenheid. Identiteit.
Volgens Letitia is er geen onderscheid tussen de Marronbevolking en de Creoolse bevolking in Suriname, wat wel door velen wordt gemaakt. Het is één volk. Met haar wortels in Afrika. Een verscheurd volk weliswaar, dat haar trauma nog niet volledig te boven is gekomen.

Letitia kent elke Surinaamse kunstenaar die telt, en zij kennen haar. Tot zij door ziekte gedwongen haar passie moet laten rusten. Letitia krijgt schildklierkanker, verliest haar stembanden. Maar ze verliest niet haar kracht. Haar autoriteit.

In 2005 keert zij terug naar Suriname. Op Saramacca brengt zij een oude landerij tot leven, en maakt het tot een levend schilderij. Hier heeft elke plant en elke boom een verhaal. Niets staat op zichzelf, alles is in verbinding.
Haar liefde voor de natuur, de kosmos, de samenhang van alles wat leeft op aarde is groot. Dat heeft samen met haar kennis over medicinale en mystieke planten, dit stuk bos betovert tot een waar paradijs.

Ilse van Kooten
Hoofdredacteur Switi Sranan